Witajcie!
Dzisiaj serwuję przepyszną zupę krem z dyni. Jest aksamitna, słodka i sycąca. Dynię od dwóch tygodni mrożę w ilościach hurtowych - najlepiej smakuje i rozgrzewa zimą :) Można ją wykorzystać na milion sposobów, przepisów w sieci znajdziecie ogrom. Pierwszy raz tę zupę jadłam kilka lat temu i nie zachwyciła mnie. Dorosłam do niej :) W ubiegłym roku poczęstowała mnie nią moja znajoma - Justynko, dzięki Tobie, zupa krem z dyni na stałe zagościła w naszym menu :) Przepis zmodyfikowałam i wpisałam do swojego przepiśnika, zapraszam!
Potrzebujemy:
- dwie dynie hokkaido (niekoniecznie ta odmiana),
- 2 małe ziemniaki,
- 2 marchewki,
- duża biała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- śmietanka 30%,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
1. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, gotujemy w osolonej wodzie.
2. W tym czasie obieramy i kroimy dynie w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka - zupy wyjdzie naprawdę sporo (u mnie na 2-3 dni, w zależności od przybyłych :) ). Podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy pod przykryciem.
3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy - najpierw podsmażamy cebulę ( ok. 4 min), a potem dorzucamy pokrojony w kostkę czosnek. Całość podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i wrzucamy do duszącej się dyni.
4. Ugotowane ziemniaki i marchewkę wraz z wodą, w której się gotowały (u mnie mały garnek) przelewamy do dyni i gotujemy wszystko pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
5. Rozdrabniamy wszystko blenderem i dolewamy śmietanki 30% (3-4 łyżki). Doprawiamy solą i pieprzem.
Można podawać na wiele sposobów. U nas najczęściej serwuję zupę z ugotowaną piersią z kurczaka i pestkami dyni. Można też podać ją z prażonymi migdałami, grzankami albo bagietką czosnkową, czy chlebem domowego wypieku.
Polecam!
Do następnego!
Nigdy nie jadlam dyni . Moze czas sprobowac?
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Raz posmakujesz i zostaniesz jej fanką :)
UsuńBardzo lubię zupę z dyni :) Ja robię w trochę podobny sposób jak Ty, na ostro, z imbirem, a moja mama zawsze na słodko z mlekiem i zacierką :)
OdpowiedzUsuńZ mlekiem i zacierką? Pierwsze słyszę - musi być pyszna!
UsuńFaktycznie jest pyszna, smakiem troszkę przypomina mi budyń :)))
Usuń:)
Usuń