Witajcie!
W ten jesienny, mglisty dzień, przynoszę Wam przepis na pyszne ciasto bez jajek. Recepturę dostałam od mojej Siostry. Robi się je dosłownie chwilę. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek.
Potrzebujemy:
2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego,
1/2 szkl. oleju,
2 łyżki dżemu,
1/2 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
3 szkl. mąki,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
cukier wanilinowy,
cynamon.
1. Obieramy i kroimy jabłka w większą kostkę. Zasypujemy cynamonem i odstawiamy.
2. Mąkę, cukier wanilinowy, kakao przesiewamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy kefir/jogurt, dżem i olej. Ponownie mieszamy. Kiedy masa uzyska gładką konsystencję dodajemy jabłka.
3. Ciasto przelewamy na dużą tortownicę (blachę). Pieczemy godzinę w 170-180 stopniach (bez nagrzewania piekarnika).
Wystarczą te trzy kroki, aby smakować ten kawałek kulinarnego nieba :) Smacznego!
Brzmi pysznie. Ile minut powinno ciasto być w piekarniku?
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :) Pieczemy godzinę :)
UsuńHihi to ciasto zawsze robiła moja teściowa;P a teraz często robi je nam mój mąż potwierdzam szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeri
Zrobione z miłością zawsze smakuje najlepiej :D
UsuńA jogurt i olej? Wiem, wiem, czepiam się..... Jutro wieczorem spróbuje upiec, bo wygląda na pyszne...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Babaga
Babago dziękuję za czujność! Takie czepianie mile widziane, świadczy o wnikliwości Czytelnika :) Już poprawiłam :)
UsuńPozdrawiam! Daj znać jak wyszło :D
O matko, ale cudne ciasto ! Musze zrobic bo mam duuuzo jablek
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńWygląda apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńTak smakuje :)
OdpowiedzUsuń