sobota, 10 grudnia 2016

Pierniczki, czyli o tym jak zamknąć w puszce aromat świąt...

Witajcie!
 
Mam wrażenie, że od ubiegłorocznego wpisu o pieczeniu pierników klik upłynął zaledwie miesiąc, a tu,w piątek, kuchnia znów pokryła się kołderką z mąki, dom wypełnił aromat pierniczków, a moje serce jeszcze bardziej przepełnione było czułością i miłością, kiedy słyszałam śmiech naszych Dziewczynek, a w tumanach unoszącej się mąki, widziałam ich roześmiane oczy. To jest magia. magia chwili. Magia, na którą czekałam całe życie!
 
 
Dla przypomnienia przepis na przepyszne pierniczki, które robię już 5(!)rok!
 
Potrzebujemy:
 
1kg mąki,
 
2 całe jaja,
 
4 łyżeczki sody,
 
1/2 szkl. mleka,
 
20 dag cukru,
 
50 dag płynnego miodu,
 
kostkę  masła,
 
przyprawę do piernika (całe opakowanie),
 
płaską łyżkę kakao
 
Wykonanie:
 
1. Rozpuszczamy kostkę masła. Odstawiamy do schłodzenia.
 
2. Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego sodę oczyszczoną.
 
3. Do miski wsypujemy mąkę i pozostałą część składników. Dodajemy mleko z sodą i schłodzone masło. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
 
4. Ciasto wyrabiamy na gładką masę, podsypując w razie potrzeby mąką.
 
5. Gotowe ciasto przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią spożywczą, zabezpieczamy foliową reklamówką i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni. Nasze będzie zabunkrowane na strychu, a ok. 18 grudnia znów zajmie zaszczytne miejsce na stolnicy :)
 
Ciasto może leżakować kilka tygodni, ale też tydzień, dwa dni, a nawet może być zużyte natychmiast. Należy je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pierniczki pieczemy 10 min w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu).
 
 









 
 
Wkrótce wrócę do Was ze zdjęciami choinki - bo pierniczki najlepiej smakują w jej blasku :)
Tymczasem, życzę Wam dobrego wieczoru,
do napisania!

11 komentarzy:

  1. Och jakbym oglądała kadry z naszej kuchni😉 uwielbiam te małe rączki przy pracy 😊😊😊❤❤❤ Nasze Dzieci właśnie w ten sposób budują swoje wspomnienia z dzieciństwa mam nadzieję że będą to piękne wspomnienia! Buziaczki dla Was Dziewczyny 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tereniu, będą! Nie może być inaczej - wszak same o to dbamy. Te drobne czynności, zajęcia, przyjemności budują dzieciństwo naszych dzieci. Niech będzie ono magiczne, pełne miłości, zrozumienia, rozmów o życiu i tradycji.

      Buziaki!

      Usuń
  2. U nas była próbna partia z ciasta last minet. Te dojrzewające jeszcze lezakuje. Mamy podobne przepisy lecz wykonanie inne. Śliczne zdjęcia aż czuć zapach i słychać śmiech

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, musze wypróbować Twój przepis. Wciąż czekam na przepisy kremów do tortów :)

      Usuń
  3. Chyba każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na pierniczki, często stosowany od lat. Wasze z pewnością są pyszne, zwłaszcza, że nabrały jeszcze mocy :-) To wspólne pierniczenie jest cudowną chwilą, magiczną i jedyną w swoim rodzaju! Czekam z niecierpliwością na zdjęcia Panny Zielonej (Jasio teraz śpiewa w kółko piosenkę o choince) :-) Serdeczności! PS. Muszę nabyć taką stolnicę, to wersja zwijana, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasio obrał świetną nutę! :D Az mi zagrało w głowie :D Zdjęcia wkrótce będą.

      Stolnica Ikea - zwija się koncertowo :D

      Usuń
  4. No proszę, jakie pomocnice Ci rosną! Przydałaby mi się taka synowa, bo u mnie niestety same chłopy w domu...
    ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko :) Zosia to gosposia samosia :D

      Usuń
  5. Jak ja kocham do was zaglądać <3 tu zawsze tak magicznie <3 :*

    Uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu! Miło mi, bardzo miło! Wracaj do pisania!

      Usuń
  6. I ja wczoraj upiekłam, dziś ozdabianie. Chociaż wcale nie miałam w planach w tym roku pierniczków. Ale mieliśmy do szkoły na wigilię przynieść coś domowego. Więc są :)

    OdpowiedzUsuń

W roli głównej suszone pomidory z żurawiną

Witajcie!   Bezapelacyjnie odkryciem ubiegłego miesiąca są suszone pomidory! Nie wiem jak to się stało, ale dopiero kilka tygodni temu,...