piątek, 18 września 2015

Zupa krem z dyni

Witajcie!
 
Dzisiaj serwuję przepyszną zupę krem z dyni. Jest aksamitna, słodka i sycąca. Dynię od dwóch tygodni mrożę w ilościach hurtowych - najlepiej smakuje i rozgrzewa zimą :) Można ją wykorzystać na milion sposobów, przepisów w sieci znajdziecie ogrom. Pierwszy raz tę zupę jadłam kilka lat temu i nie zachwyciła mnie. Dorosłam do niej :) W ubiegłym roku poczęstowała mnie nią moja znajoma - Justynko, dzięki Tobie, zupa krem z dyni na stałe zagościła w naszym menu :) Przepis zmodyfikowałam i  wpisałam do swojego przepiśnika, zapraszam!
 
 
Potrzebujemy:
 
- dwie dynie hokkaido (niekoniecznie ta odmiana),
 
- 2 małe ziemniaki,
 
- 2 marchewki,
 
- duża biała cebula,
 
- 4 ząbki czosnku,
 
- śmietanka 30%,
 
- masło,
 
- oliwa z oliwek,
 
- sól, pieprz.
 
 
 

 
 

1. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, gotujemy w osolonej wodzie.
 
2. W tym czasie obieramy i kroimy dynie w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka - zupy wyjdzie naprawdę sporo (u mnie na  2-3 dni, w zależności od przybyłych :) ). Podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy pod przykryciem.
 
3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy - najpierw podsmażamy cebulę ( ok. 4 min), a potem dorzucamy pokrojony w kostkę czosnek. Całość podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i wrzucamy do duszącej się dyni.
 
4. Ugotowane ziemniaki i marchewkę wraz z wodą, w  której się gotowały (u mnie mały garnek) przelewamy do dyni i gotujemy wszystko pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
 
5. Rozdrabniamy wszystko blenderem i dolewamy śmietanki 30% (3-4 łyżki). Doprawiamy solą i pieprzem.
 
 
Można podawać na wiele sposobów. U nas najczęściej serwuję zupę z ugotowaną piersią z kurczaka i pestkami dyni. Można też podać ją z prażonymi migdałami, grzankami albo bagietką czosnkową, czy chlebem domowego wypieku.
 
 
 
 
Polecam!
 
 
Do następnego!



6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadlam dyni . Moze czas sprobowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! Raz posmakujesz i zostaniesz jej fanką :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię zupę z dyni :) Ja robię w trochę podobny sposób jak Ty, na ostro, z imbirem, a moja mama zawsze na słodko z mlekiem i zacierką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mlekiem i zacierką? Pierwsze słyszę - musi być pyszna!

      Usuń
    2. Faktycznie jest pyszna, smakiem troszkę przypomina mi budyń :)))

      Usuń