czwartek, 5 listopada 2015

Pyszne ciasto bez jajek

Witajcie!
 
W ten jesienny, mglisty dzień,  przynoszę Wam przepis na pyszne ciasto bez jajek. Recepturę dostałam od mojej Siostry. Robi się je dosłownie chwilę. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie jabłek.
 
 
Potrzebujemy:
 
2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego,
 
1/2 szkl. oleju,
 
2 łyżki dżemu,
 
1/2 szkl. cukru,
 
2 łyżki kakao,
 
3 szkl. mąki,
 
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
 
cukier wanilinowy,
 
cynamon.
 
 

 
1. Obieramy i kroimy jabłka w większą kostkę. Zasypujemy cynamonem i odstawiamy.
 
 
 
2. Mąkę, cukier wanilinowy, kakao przesiewamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy kefir/jogurt, dżem i olej. Ponownie mieszamy. Kiedy masa uzyska gładką konsystencję dodajemy jabłka.
 

 
3. Ciasto przelewamy na dużą tortownicę (blachę). Pieczemy godzinę w 170-180 stopniach (bez nagrzewania piekarnika).


 
Wystarczą te trzy kroki, aby smakować ten kawałek kulinarnego nieba :) Smacznego!
 

10 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie. Ile minut powinno ciasto być w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakuje :) Pieczemy godzinę :)

      Usuń
  2. Hihi to ciasto zawsze robiła moja teściowa;P a teraz często robi je nam mój mąż potwierdzam szybkie i pyszne :)
    Teri

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobione z miłością zawsze smakuje najlepiej :D

      Usuń
  3. A jogurt i olej? Wiem, wiem, czepiam się..... Jutro wieczorem spróbuje upiec, bo wygląda na pyszne...
    Pozdrawiam
    Babaga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babago dziękuję za czujność! Takie czepianie mile widziane, świadczy o wnikliwości Czytelnika :) Już poprawiłam :)

      Pozdrawiam! Daj znać jak wyszło :D

      Usuń
  4. O matko, ale cudne ciasto ! Musze zrobic bo mam duuuzo jablek

    OdpowiedzUsuń

W roli głównej suszone pomidory z żurawiną

Witajcie!   Bezapelacyjnie odkryciem ubiegłego miesiąca są suszone pomidory! Nie wiem jak to się stało, ale dopiero kilka tygodni temu,...