piątek, 3 lipca 2015

Letnie przedpołudnie

Dzień dobry!

Lato w pełni. Cieszymy się pierwszymi zbiorami owoców i warzyw. Dzisiaj te drugie w głównej roli - bez nich nie wyobrażam sobie lecza, które cieszy się popularnością na naszym stole. Wiem, ze ile osób tyle też przepisów. Od znajomej usłyszałam, że moje leczo to wersja "na bogato".
 
 
 


Potrzebujemy:


- dużą białą cebulę,
- kiełbasę cienką ( ilość i rodzaj wedle uznania),
- 2 duże marchewki,
- korzeń pietruszki,
- liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 4-5 ziarenek pieprzu.


Wszystkie to składniki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła i łyżce oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę:

- 5-6 średnich młodych cukinii,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki zielonej bądź żółtej,
- 4-5 pomidorów -  te najlepiej dodać, kiedy cukinia jest już prawie uduszona,
- nać selera i pora.


Dusimy. Na koniec dodajemy:

- posiekaną nać pietruszki,
- koper,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.


Smacznego! Leczo idealnie sprawdza się tak upalne dni, poza tym można je ugotować w dużych ilościach, dzięki czemu zaoszczędzimy czas spędzony w kuchni.


Miłego dnia!






2 komentarze: