Witajcie!
Ostatnio na naszym stole często gości makaron z tuńczykiem. Za puszkowanym tuńczykiem nie przepadam, nawet w formie sałatek czy past kanapkowych, za to uwielbiam go w tym daniu! Dzięki pomidorom zyskuje nowy smak.
Potrzebujemy:
- puszkę tuńczyka w sosie własnym,
- 3-4 ząbki czosnku,
- średnią białą cebulkę,
- pomidory krojone z puszki,
- przyprawy: słodką paprykę, pieprz kolorowy, sól, zioła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- makaron.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy aldente.
2. Czosnek, cebulę, pomidory z puszki, przyprawy i oliwę siekamy w malakserze.
3. Powstały sos przelewamy do garnka czy patelni i redukujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę dusimy. Dodajemy tuńczyka z puszki ( bez zalewy). Wszystko chwilę dusimy. Doprawiamy w miarę potrzeby wg uznania.
4. Odcedzony makaron dodajemy do sosu bądź podajemy osobno.
5. Smacznego!
Sos najlepszy jest na drugi dzień :) O ile doczeka kolejnego dnia :)
Do napisania!
Koniecznie muszę spróbować. Zwłaszcza, że ostatnio brakowało mi pomysłów na obiady. Wszystkie poprzednie przepisy od Ciebie z bloga wypróbowałam-racuchy, ciasto bez jajek i zapiekanka z brokułami wyszły super i od razu spisałam do mojego przepiśnika. Może nawet jutro zrobię makaron z tuńczykiem, wszak jutro piatek :-) Pozdrowienia, dobrego weekendu i do przeczytania :-)!
OdpowiedzUsuńDominiko! Cieszę, że przepisy i u Was się sprawdziły :) Koniecznie daj znać, jak posmakowało Wam to danie :)
UsuńDobrego dnia!
Powiem tak, Ja za makaronami zbytnio nie jestem (toleruję tylko na słodko), moje dzieciaki znów wręcz przeciwnie, także receptę zwijam Ci i wiem już co ugotuję w sobotę... :)
OdpowiedzUsuńDorotko! U mnie na odwrót - Zosia, na słodko, my na ostro :) Daj znać, jak wyszło i czy smakowało, dobrego dnia Kochana!
Usuń